Rabobank heeft een extraatje in de aanbieding. Tot maandag 16 januari 17.30 uur aanstaande kunnen beleggers zich inschrijven op een tranche van nieuwe Rabobank Certificaten, tegen een korting op de beurskoers.

De coöperatieve grootbank wil zijn kapitaalbuffers versterken en geeft daartoe voor minstens 1 miljard euro nieuwe Rabobank Certifcaten uit, zo maakte Rabobank afgelopen woensdag bekend.

Rabobank heeft zelf geen beursnotering, maar wel Certificaten die beursgenoteerd zijn. De certificaten tellen mee als ‘eigen vermogen’ van Rabobank, dus risicodragend kapitaal.

Als Rabobank failliet gaat, komen eerst spaarders en schuldeisers die leningen hebben verstrekt aan de beurt. Pas daarna kunnen certificaathouders eventueel iets claimen.

Certificaten van Rabobank lijken dus op aandelen, als je kijkt naar de zekerheid van terugbetaling bij een faillissement. Bovendien worden ze in principe niet afgelost: je koopt ze op de beurs en als je ervan af wilt, moet je ze ook weer verkopen op de beurs.

Rabo Certificaten: vergoeding beleggers

In de praktijk hebben de certificaten ook een obligatie-achtig karakter. Rabobank keert namelijk elk kwartaal een vergoeding uit en die is relatief hoog.

De vergoeding is minimaal een vast bedrag van 0,40625 euro per drie maanden; op jaarbasis is dat 1,625 euro per certificaat. Zie hier voor de details van de werking van Rabo Certificaten.

Er is ook een alternatieve vergoeding die gebaseerd is op het rendement van de tienjarige Nederlandse staatslening. Het afgelopen jaar was het rendement op de tienjarige staatslening steeds zo laag dat Rabobank het vaste bedrag van ongeveer 0,41 euro per drie maanden uitkeerde.

Uitgifteprijs nieuwe Certificaten

Om de aantrekkelijkheid van de vaste uitkering van 1,625 euro per jaar te kunnen inschatten, moet je naar de koers van de Rabo Certificaten kijken.

In het persbericht over de emissie stelt Rabobank: "De nieuwe Rabobank Certificaten kunnen met een korting op de huidige handelsprijs worden aangeboden."

Die mogelijke korting wordt nader toegelicht in het prospectus. Daarin stelt Rabobank dat de prijs van de nieuwe certificaten naar verwachting niet méér bedraagt dan "115,04 procent van 25 euro, zijnde de slotkoers van Rabobank Certificaten aan Euronext Amsterdam op 10 januari 2017."

De koers van de Rabo Certificaten wordt genoteerd in procenten, waarbij 25 euro gelijk staat aan 100 procent. Onderstaande grafiek toont het koersverloop van de afgelopen dagen.

rabo-certificaten

De koers is sinds de aankondiging van de emissie duidelijk gedaald, wat aangeeft dat beleggers uitgaan van een korting ten opzichte van het niveau van ruim 115 procent.

Vrijdag lag de slotkoers op 113,74 procent, ofwel omgerekend 28,435 euro. Als de uitgifteprijs van de nieuwe Certificaten op dit niveau wordt vastgeprikt, bedraagt het rendement van vaste kwartaaluitkering 5,7 procent op jaarbasis.

Koersrisico's Rabobank Certificaten

Aan de ene kant klinkt een vast rendement van 5,7 procent per jaar erg aantrekkelijk, vergeleken met het dividendrendement van de meeste aandelen - en helemaal vergeleken met spaarrentes, al is het risico van sparen een stuk kleiner.

Maar beleggers moeten wel rekening houden met het koersrisico van de Certificaten. De emissie van nieuwe Certificaten maakt oude Certificaten minder waard, zoals blijkt uit bovenstaande grafiek. Als Rabobank in de toekomst nog meer nieuwe Certificaten uitgeeft, kunnen ook de stukken die nu worden uitgegeven in waarde dalen.

Rabobank heeft ook geen verplichting om de kwartaalvergoeding uit te keren en kan als het financieel slecht gaat de kwartaaluitkering eenzijdig schrappen.

Daarnaast is er het renterisico. Het deels obligatie-achtige karakter van de Rabo Certificaten brengt met zich mee dat de koers gevoelig is voor renteschommelingen. Als bijvoorbeeld marktrentes fors gaan stijgen, worden nieuwe obligatieleningen en spaardeposito's relatief aantrekkelijker ten opzichte van de Rabo Certificaten. Dat kan zorgen voor koersdruk.

Stel bijvoorbeeld dat je de Certificaten hebt gekocht tegen een koers van 114 procent, ofwel 28,50 euro, en de koers daalt naar 107 procent. Dan komt dat absoluut gezien neer op 1,75 euro verlies per Certificaat, iets meer dan de huidige jaaruitkering van 1,625 euro. Wie dit risico wil beperken, moet Rabo Certificaten in ieder geval behandelen als een belegging voor de wat langere termijn.

LEES OOK

Beleggers nemen gretig Rabo Certificaten af: bank versterkt buffers met 1,6 miljard euro

Deze man die op z'n 34e kon stoppen met werken zegt dat je één ding niet moet doen als fanatieke spaarder